βάμμα κυνόροδο


Κυνόροδο [rosa canina]
Άγρια τριανταφυλλιά -  Ροδή η κυνοροδή
Περιγραφή: Αγκαθωτός φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει έως τα 3 μέτρα ύψος. Απαντάτε σε χαράδρες, ξέφωτα ή ως φυσικός φράχτης ανάμεσα σε χωράφια. Ανθίζει την άνοιξη με άνθη λευκά ή ροζ. Τα φύλλα του είναι μικρά, λεία και πριονωτά. Ο καρπός του είναι ωοειδής ερυθρού χρώματος. Χρήσιμα μέρη είναι τα πέταλα από τα άνθη και οι καρποί. 
Ιστορικά στοιχεία:
Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία το ρόδο ήταν στην αρχή λευκό. Βάφτηκε με το αίμα της Αφροδίτης κόκκινο, όταν πήγε με γυμνά πόδια να σώσει τον Άδωνι από τα χέρια του Άρη και πάτησε την ακανθοφόρο ροδή την οποία έβαψε με αίμα.
Το χρησιμοποιούσαν σαν θεραπευτικό και αναψυκτικό. Το όνομα του οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την Ρωμαϊκή εποχή συνιστούσαν το βότανο για τα δαγκώματα των λυσσασμένων σκύλων. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, η ρίζα του ενεργούσε κατά της υδροφοβίας που προκαλείτο από τον ιό της λύσσας και έτσι επέφερε τη θεραπεία. Τους καρπούς τους χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες ως ξινό φρούτο αλλά μόνο στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου αναγνωρίστηκαν ως πλούσια πηγή βιταμίνης C.
Τα φύλλα της αγριοτριανταφυλλιάς τα χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ως υποκατάστατο τσαγιού και για να φτιάχνουν σιρόπια, ενώ τον πολτό των καρπών τον χρησιμοποιούσαν για γλυκά.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Οι καρποί είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνη C. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 καρποί του φυτού αντιστοιχούν με τη βιταμίνη που μας προσφέρει ένα πορτοκάλι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίπτωση που χρειαζόμαστε τη βιταμίνη αυτή. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Β, E και Κ, πηκτίνη και οργανικά οξέα. Επιταχύνει την αναρρωτική διαδικασία  βοηθά την άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις και ιδιαίτερα στα κρυολογήματα. Είναι εξαιρετικό τονωτικό και βοηθά σε περιπτώσεις γενικής εξασθένισης και εξάντλησης. Καταπολεμά την δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιείται ως στυπτικό για την διάρροια. Είναι καλό για το δέρμα και βοηθά στην αποκατάσταση της διαταραγμένης ορμονικής ισορροπίας καθώς και στην ακανόνιστη περίοδο. 

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν την θετική επίδραση του κυνόροδου στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Δείτε εδώ και εδώ

Εξωτερικά χρησιμοποιείται υπό μορφή κομπρέσας και για πλυσίματα σε πληγές, κατάγματα, πρηξίματα, έκζεμα, κιρσώδεις φλέβες, ατροφικά έλκη, σκασίματα των χειλών και του δέρματος. Επίσης θεωρείται πολύ αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών.

Προφυλάξεις:
Η χρήση της αγριοτριανταφυλλιάς αντενδείκνυται στην θρομβοφλεβίτιδα ή αν έχουμε προδιάθεση προς αυτή την ασθένεια. 


Υπό μορφή βάμματος το λαμβάνουμε και ως στυπτικό για την ανακούφιση των κολικών. Δοσολογία 2-4 ml τρεις φορές την ημέρα. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
lavandula Copyright © 2012 Design by ignorant consultants