παραδοσιακό σαπούνι Νισύρου

Το παραδοσιακό σαπούνι Νισύρου φτιάχνεται εδώ και αιώνες με Μίλλα, το ζωικό λίπος από χοίρο γνωστό ως λαρδί. Από αυτό παράγεται πολύ καλής ποιότητας σαπούνι με πλούσιο κρεμώδη αφρό, ιδιαίτερα μαλακτικό και απαλό για το δέρμα. Η lavandula παραλλάσσει την παραδοσιακή συνταγή με την θερμή μέθοδο χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την ψυχρή και συνδυάζοντας τη μίλλα με το ελαιόλαδο κάνοντας έτσι σκληρότερες μπάρες σαπουνιού με μεγαλύτερη διάρκεια.
συστατικά: μιλλα, ελαιόλαδο, ΝαOH, βρόχινο νερό [από την στέρνα μας]
Η παραδοσιακή σαπωνοποιία της Νισύρου
Το σαπούνι με Μίλλα [λαρδί] είναι υποπροϊόν ενός ετήσιου κύκλου παραγωγής ειδών διατροφής των νοικοκυριών όχι μόνο στη Νίσυρο αλλά και σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου τα φυτικά λάδια δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων. Η μίλλα χρησιμοποιείτε ως βούτυρο σε διάφορες συνταγές αλλά και ως συντηρητικό του κρέατος ακόμη και σήμερα. Είναι ένα καθόλα οικολογικό προϊόν που παράγεται με σεβασμό προς τους φυσικούς πόρους και τους κύκλους της φύσης.
Στην αγροτική-κτηνοτροφική κοινωνία της Νισύρου κάθε οικογένεια έτρεφε [και τρέφει] το "θρεφτάρι" της. Η τροφή των χοίρων συνήθως αποτελείται από αγραμύθια [άγρια φιστίκια που ευδοκιμούν στο νησί], χαρούπια και κάθε λογής φυτικά υπολείμματα που παράγονται από τα μποστάνια και την κουζίνα των νοικοκυριών. Στα μέσα του φθινοπώρου, κάθε χρόνο, γίνονται τα "χοιροσφάγια" με σεβασμό στο ζώο που θυσιάζεται. Το κρέας τεμαχίζεται σε μπουκιές, τις "μπουκουνιές" όπως αποκαλούνται τοπικά και καβουρδίζεται μέσα στη μίλλα που παράγεται απο το λίπος του ίδιου του ζώου. Μια μικρή γιορτή στήνεται και όλοι είναι καλεσμένοι. Το κρέας που δεν καταναλώνεται εκείνη τη μέρα αποθηκεύεται και συντηρείται με τη μίλλα μέσα σε πιθάρια και τενεκέδες αποτελώντας έτσι το ετήσιο απόθεμα χοιρινού κρέατος της κάθε οικογένειας.*  
Οι μπουκουνιές αποτελούν παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται είτε ως τηγανιά ή συνοδεύει όσπρια. Η μίλλα χρησιμοποιείται ως βούτυρο σε γλυκά και αλμυρά πιάτα.  Όταν το κρέας στα δοχεία τελειώνει, η μίλλα αποθηκεύεται μέχρι το τέλος του ετήσιου κύκλου όταν φτιάχνεται το σαπούνι της χρονιάς. Μεσω αυτής της διαδικασίας τίποτα δεν πάει χαμένο. Η lavandula ανακυκλώνει τις ποσότητες μίλλας που παράγονται στο χωριό αφού καμία οικογένεια δεν παράγει πια σαπούνι. Ευχαριστουμε πολύ τις γιαγιάδες του χωριού που μας παραχωρούν την πρώτη αυτή ύλη αλλά και τις πολύτιμες ιστορίες τους.



*η παραπάνω περιγραφή στηρίζεται σε σύγχρονες παρατηρήσεις στο χωριό του Εμπορειού και δεν αποτελούν προϊόν κάποιας εμπεριστατωμένης έρευνας για το νησί. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
lavandula Copyright © 2012 Design by ignorant consultants